29
Huh
11

Kulttuuripolitiikkaa Perussuomessa

(Julkaistu SAYmaan vappunumerossa.)

Vaaliaamun darra oli melkoinen – alkoholijuomien väärinkäytöstä seurannut fyysinen ja Persujen vaalivoitosta johtunut henkinen.

Tässäx tää ny sit oli? Pyllistetään Euroopalle ja unohdetaan kehitysmaat? Eikö ilmastonmuutos ollukkaan next big thing? Kielletäänkö postmoderni tekotaide? Pitääkö hipstereiden pakata ironiset laukut ja muuttaa maailmalle?

Tärkein muutos kulttuuripolitiikan kannalta lienee se, että nyt meillä on yksi keskisuuri selkeästi (korkea)kulttuurivastainen puolue. Mitä Persut sitten voivat saada aikaan suomalaisessa kulttuurielämässä? Enpä usko että juuri mitään. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Ensinnäkin 81% kansanedustajista edustaa yhä kulttuurimyönteisiä puolueita – Persut eivät tee yksin ainuttakaan päätöstä. Toiseksi politiikassa tarvitaan uhoavien mielipiteiden lisäksi myös asiantuntemusta, johtamistaitoja, näkemystä, kykyä kompromisseihin ja suhteita. Sitä kuuluisaa politiikan substanssiosaamista siis.

Jo ministeriön kaltaisen asiantuntijaorganisaation johtaminen, jossa suuri osa virkamiehistöstä ei Perussuomalaisten linjauksia allekirjoittane, on valtaisa haaste kokemattomalle poliittiselle toimijalle.

Virkamiehistön ja hallintokulttuurimme aiheuttama kitka on siis tällä kertaa siunauksellista.

Useimmiten kuitenkin kiroan järjestelmämme byrokraattista hitautta, sillä myös hyvien ja tarpeellisten muutosten tekeminen on lähes mahdotonta. Suomalaisen kulttuuripolitiikan suurin ongelma onkin mielestäni sen lähes täydellinen reagoinnin puute.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa kansanmusiikki. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto perustettiin vuonna 1983. Ainoa valtion tuen piirissä oleva kansanmusiikkiorkesteri on Kaustisella majaileva Tallari, joka perustettiin vuonna 1986, jolloin osastoltamme ei ollut vielä valmistunut ainuttakaan koulutettua kansanmuusikkoa.

Nyt vuonna 2011 meitä on valmistunut osastoltamme yhteensä jo 96 kappaletta. Koko joukko vielä lisäksi ammattikorkeakouluista. Miten valtiollinen kulttuuripolitiikka on huomioinut tämän uuden muusikkojoukon? Ei mitenkään.

Tänä vuonna valtio jakoi ensimmäistä kertaa 100 000€ klubi- ja kiertuekonsertteja varten. Tällä apajalla ovat toki pelimannien lisäksi myös jatsarit ja popparit, joiden osalta tilanne on täysin sama – koulutettuja muusikoita on satoja, ellei jopa tuhansia, mutta valtion ja kuntien tuki ohjataan yhä vain klassisen musiikin orkestereille. Käytännössä täysin samoille toimijoille kuin 1980-luvullakin.

Myös viime hallituskaudella tapahtunut kulttuurin määrärahojen valtaisa kasvu valui näille samoille laitoksille: pelkästään klassisen musiikin orkestereiden vuotuinen valtion tuki nousi yli kahdeksan miljoonaa euroa yhteensä noin kahteenkymmeneen miljoonaan euroon.

Rakenteellisten muutosten toteuttamiseen tarvittaisiin joko asiansa osaava kulttuuriministeri tai valtaisa rahoituskriisi. Ehkä tällä kertaa on parasta laittaa kädet ristiin ja toivoa että kumpikaan ei osu kohdalle.

Vaalipäivän jälkeisenä iltana Facebook kutsui kokoon “Suuret Vaalipettymysjamit” kalliolaiseen kuppilaan. Siellä sitä sitten istuttiin, puitiin vähän politiikkaa ja soitettiin paljon pelimannimusiikkia.

Kotiin lähtiessäni katsoin kadulta trendikkääseen Bar Molotoviin, jossa nuoret postmodernit pelimannit soittivat jumalaisen taitavasti ja vetävästi juurevaa pohjoismaista kansanmusiikkia. Itku meinas päästä kun oli niin ihanaa. Ei taidetta mikään politiikka voi kieltää tai estää. Se on aina pikkusieluista vihapuhetta voimakkaampaa.

Mainokset

4 Responses to “Kulttuuripolitiikkaa Perussuomessa”


 1. Touko 2, 2011 4:43 pm

  Tässä otin lomaa, ja pohdin mitä tämä Persujen taidelinjaus voisi tarkoittaa kuvataiteissa.

  Taiteen kultakausihan heillä on ihanteena. No, nyt sitten temperamaalausta, akvarelleja, sekä seinämaalauksia rappauslaastin päälle. Ja tietenkin, reipasta symboliikkaa ja öljyvärit suoraan tuubista.

  Minä kun en trendikkäässä Kalliossa musiikkia kuule, niin tälläistä pohjoismaista musiikkia soi tässä päässä.

  http://haapavaara.wordpress.com/2011/05/02/maanantain-musiikilliset-parahdykset/

 2. Touko 2, 2011 7:54 pm

  Ilottomien maalaistanssien arkiseen hurmokseen ilmeisesti ollaan palaamassa. Kun luin Saymaasta juttusi tuli kauhea halu jakaa ja levittää lainauksena tota viimeistä kappaletta, erityisesti kahta viimeistä virkettä. Mutta koska en ole vielä keksinyt minne lainauksen lataisin, niin tulin tänne suitsuttamaan. Ei taidetta mikään politiikka voi kieltää tai estää.

  • 3 Mikko O
   Touko 19, 2011 10:49 am

   ”Ei taidetta mikään politiikka voi kieltää tai estää.”

   Ei voikaan, siltä pohjalta en ymmärräkään tätä persujan mollausta. Jos nyt ollaan tukemassa jotain muuta kuin ennen, kohdistuu tuki vaan eri paikkaan, mitä siitä? Itse olen edelleen sitä mieltä, ettei tuollaista tukea pitäisi olla ensinkään. Aivan turha menoerä.

   ”Nyt vuonna 2011 meitä on valmistunut osastoltamme yhteensä jo 96 kappaletta. Koko joukko vielä lisäksi ammattikorkeakouluista. Miten valtiollinen kulttuuripolitiikka on huomioinut tämän uuden muusikkojoukon? Ei mitenkään.”

   Miten pitäisi huomioida? Lappaa lisää rahaa vaan tähän turhuuteen? Harrastelkaa sitä musiikkia keskenänne, ei siihen minun ja muiden veronmaksajien rahoja pitäisi tarvita? Ei ihmekään, että valtion talous on nykyisellä mallilla, jos oletusarvona on, että koulutetun muusikon tulisi työllistyä myös tällaiseen ”työhön”. Tämä nyt on vaan pisara meressä muiden joukossa, mutta silti…

 3. 4 hannuoskala
  Touko 2, 2011 8:45 pm

  Kiitos Jussi! Ensimmäiset kaksi lausetta tällä blogilla, joihin laitoin tunnetta peliin. :)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: