03
Lok
10

amsterdamissa sinun rahoillasi

Käväisin männä viikolla Amsterdamissa Helsingin ”edustajana” ”Creative Metropoles” EU-hankkeen tapaamisessa. Matkaan osallistui kaksi kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsentä, allekirjoittanut ja lautakunnan varapuheenjohtaja Johanna Sydänmaa (kok). Virkamiehiä oli mukana kolme: Helsingin elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen, Tove Hagman Culminatumista ja Sara Kuusi Kulkesta.

(Koko kulttuurilautakunta kävi tutustumassa Amsterdamiin jo lautakuntakauden alkupuolella keväällä 2009. Johanna ei ollut tuolloin vielä lautakunnan jäsen ja minun kalenteriini ei sillä kertaa matka mahtunut.)

Luottamushenkilöiden matkailusta on esitetty (syystäkin) kriittisiä mielipiteitä. Matkojen tarpeellisuutta kannattaakin aika ajoin pohtia, mutta kyllä ainakin tällä kertaa koen saaneeni paljon sellaista tietoa ja uusia ajatuksia, joita ei koto-Suomesta käsin vaan ollut mahdollista saada. Me ihmiset olemme siitä hassuja olioita, että henkilökohtaista kohtaamista ja kokemista ei voi oikein mitenkään simuloida. Ja jos esimerkiksi kulttuurilautakunta osaa tehdä valistunempia päätöksiä keskustakirjaston suhteen (60 000 000€) muutaman tuhannen euron hintaisen opintomatkan ansiosta, niin reissuun käytetyn rahan voi ajatella olevan hyvin sijoitettua.

Retkien jälkeen toki meidän luottamushenkilöiden velvollisuutena tulisi olla jakaa retkillä opittua eteenpäin sekä sisäisesti (esim. puolueiden ja lautakuntien sähköpostilistoilla) että julkisesti (esim. blogeilla). Erinomaista esimerkkejä ovat olleet mielestäni sosiaalilautakunnan Vesa Hack (1, 2, 3) ja tietenkin Suomen poliittinen blogaaja nro 1 Ode (1, 2, 3, 4, 5).

Matkan ohjelma koostui erilaisista esitelmistä, keskustelutilaisuuksista ja esittelyistä. Keskiviikkona meille kerrottiin Amsterdamin broedplaats-kulttuuritilastrategiasta, Amsterdamin brändin luomisesta sekä punaisten lyhtyjen alueen elävöittämisestä. Torstai-aamuna osallistuimme ”Picnic”-seminaarifestivaaliin, päivemmällä kuuliimme mm. siitä kuinka Amsterdam suunnittelee kulttuuripolitiikkaansa ja illalla osallistuimme Berliini-aiheiseen keskustelutilaisuuteen. Perjantaiaamuna meille esiteltiin mm. NDSM-”kulttuuritehdasta” ja hollantilaista luovien alojen tukijärjestelmää kunstenaarsia.

'Luovat metropolit' -seminaarissa oli käsinkosketeltavan luova tunnelma.

Toki joukossa oli muutama tunti, jolloin lähinnä pelailin bullshitbingoa (dynaaminen – check, innovatiivinen – check, Richard Florida – check), mutta suurin osa oli aidosti mielenkiintoista ja hyödyllistä. Eniten kuitenkin ehkä opin tällä reissulla keskusteluista – oli suorastaan hämmentävää miten samankaltaisia kulttuuripoliitiikan ongelmat ovat eri puolilla Eurooppaa. Lähes jokainen valitti samaa: juoksuhautoihin kaivautuneet instituutiot syövät leijonanosan (supistuvasta) budjetista ja luovalle modernille kulttuuripolitiikalle jää valitettavan vähän resursseja.

Tarkoituksena on purkaa lähiaikoina ajatuksia useammaksi lyhyeksi postaukseksi. Flickrissä on jo koko läjä valokuvia. Stay tuned.

Mainokset

0 Responses to “amsterdamissa sinun rahoillasi”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: