05
Maa
10

keskustelu tanssin talosta + ustream

Maanantaina ohjelmassa oli kirjastokierroksen lisäksi myös keskustelu tanssin talosta.

En ollut koskaan aiemmin pitänyt julkista puhetta! Tuntui ihan luontevalta. Asiasisältö oli sen verran hyvin hallussa, että en tarvinnut kuin muutaman ranskalaisen viivan ja pysyin ainakin omasta mielestäni ihan jäntevästi asiassa.

Streamasin keskustelun läppäriltäni 3,5G -kännykkäyhteydellä! Tulevaisuus on täällä tänään! Tallenne ohessa. Allekirjoittaneen puheenvuoro löytyy tunnin kohdalta.

Vodpod videos no longer available.

Olen todella innoissani streamauksen mahdollisuuksista. Ensi viikolla on varmaankin odotettavissa streamatut pelimannijamit ja ehkäpä parin viikon sisään jo kansanmusiikkiklubikin!

Sitten seuraa tekniikka-nörtteilyä. Ei kannata lukea eteenpäin jos ei tekninen toteutus kiinnosta…

Käytin streamaamiseen Ustream-palvelua, joka on perustasollaan ilmainen. Ustream Producer, jossa on enemmän ominaisuuksia maksaa 199$. Todella helppokäyttöinen. Monikameraohjauksen saa ainakin Macilla helposti aikaiseksi CamTwistillä, josta sitten ”leikattu” video ohjataan Ustreamiin.

Bändimme laulusolisti Tuomas osti Neverdicen kiertuestreamausta varten Clas Ohlsonilta mahdollisimman halpoja (lue kehnoja) webcameja. Ajattelin hakea itselleni muutaman lisää, niin voimme testata kolmen tai neljän kameran livelähetystä. Laatu on taatusti kehno, mutta näin testivaiheessa ja lähetyskaistan kapeudesta johtuen paremmista kameroista ei varmaankaan olisi paljon iloa. Tärkeintä on saada jonkinnäköisiä tallenteita verkkoon.

Täytyy myös tutkia, jos löytyisi vielä jokin ohjelma, jolla voisi äänen voisi käyttää ”master-ketjun” läpi eli hiukan tasoitella ennen lähetystä. Ehkäpä Jackilla Mainstagen kautta. (Mainstage tulee Applen Logic-paketin mukana, suosittelen. Aivan uskomaton pakkaus hintaansa (399€) nähden.) ”Keikkaäänikortissani”> TC:n Konnektlivessä on myös ”hardiksena” monialuekompressori, jonka kautta äänen ehkä saa ajeltua.

On tullut usein käytännössä havaittua että ihan asiallisen ”muisto”-tallenteen keikoista saa nappaamalla talteen äänipöydän stereosumman ja lisäksi saliäänen stereoparilla. Vielä jos oikein haluaa hifistellä, niin soololaulu ja basso erikseen, niin kamaahan voi jo lähes miksata.

Hauskaa käpistellä välillä tällaisiakin asioita.

/nörtti

Mainokset

4 Responses to “keskustelu tanssin talosta + ustream”


 1. maaliskuu 18, 2010 11:43 am

  Hei!

  Tosi hieno tämä sun streemaussysteemi. Olisin kiinnostunut vielä tarkemmasta tekniikan toteutuksesta. Meillä on lasten Kansantanssiluokittelun julkistustilaisuuteen Pispalaan pyydetty ”suoraa” lähetystä tilaisuuteen.
  Tämä sun toteutus näyttäisi sopivan kevyeltä systeemiltä toteutukseen. Joten voisko sulta saada tarkempia speksejä miten tämän toteutat. Esim. Miten perinnearkkujamien äänet oli toteutettu? Kuulosti meinaan yllättävän hyvältä eilen. Entä saisiko kuvan laatua parannettua jotenkin? Esim. vieden videokameran ulostulosta?

 2. 2 hannuoskala
  maaliskuu 18, 2010 12:05 pm

  Moi Jussi!

  No tämähän on huomattavan käpistelytasoinen…

  Eli setuppini:
  1 Clas Ohlson webkamera (19,80€)
  1 Verkkokauppa webkamera (14,90€)
  1 USB 2.0 hub (9,90)
  1 USB 5m jatkojohto (9,90€)
  = n. 60€

  Ton lisäksi jameissa oli yhtenä kamerana läppärin sisäänrakennettu iSight.

  Äänet oli jameissa läppärin mikillä (!), mutta eilisellä klubilla mulla oli stereoparimikit (Röde NT-5, 300€), jotka ajoin TC-konnekt etuseeni (n. 500€) ja sen monialuekompressorin läpi. Sitten gettoratkaisuna analogisesti ulos ja takaisin sisään Macin audio-inputtiin. Takuulla epähifiä, mutta helpoin ratkaisu toteuttaa. (En saanut Jackia pelittämään.)

  Tämän setupin lähetyslaatu on 320x240px koska ilmainen ”CamTwist”-ohjelma, johon laitoin sen kamera-automaation lähettää maksimissaan tuota resoluutiota. Ilmeisesti (en ole varma) saman saisi aikaa paremmalla kuvanlaadulla Ustream Producerilla, joka maksaa 199$.

  Mulla on erityisesti ton kuvanlaadun kohdalla tarkoitukselliset intressit pitää se paskana. Mua ei kiinnosta sijoittaa satoja tai tuhansia euroja laitteistoon, josta ei ole nähtävissä mitään ansaintalogiikkaa. Tällainen parin kolmen webkameran getto-lähetys on ihan riittävä ”näkyvyyteen”, ”jakamiseen” ja ”pöhinään”. Jos joku joskus haluaa jotain parempaa laatua, niin siitä pitää maksaa. Sekä tekijälle että vastaanottajan. (Kiva aasinsilta näihin tekijänoikeuskeskusteluihin…)

  Äänen saat ”riittävän hifisti” talteen helpoimmin varmaan ostamalla esim. Zoomin H4:n:
  http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1901&brandID=4
  , joka toimii myös äänietusena kannetavan laitteen lisäksi.

  Zoomin Q3 kääntää videokameran konseptin hauskasti toisin päin: Se on äänityslaite, jossa on myös videokamera:
  http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=2020&brandID=4
  , mutta en tiedä osaako se toimia myös webkamerana. Ainakaan ihan kaikkeen mainospuheeseen ei ole luottaminen:

  With the Q3, all your videos will sound like they were recorded in a professional studio.

  Not. :)

  (Noiden halpojen webkameroiden ajurit muuten bugittaa pahasti. Vaatii useampia käynnistyksiä että kaikki ”heräisi”… Jotkut Logitechin vähänkään paremmat (tyyliin vaikka 50€) saattais olla paremmin suunniteltuja/koodattuja.)

 3. 3 hannuoskala
  maaliskuu 18, 2010 12:51 pm

  Niin,

  parin viikon takaiset jamit ja eilinen klubi löytyy

  http://www.ustream.tv/channel/perinnearkku

  tuolta. Ensi kuussa taas varmasti ainakin osa jameista ja ehkä klubikin jos sinne ehdin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: