27
Elo
09

keskusta, alv ja ahvenanmaa

Hallitus sopi budjettiriihessään arvonlisäveron alennuksista ja makeisveron käyttöönotosta:

Hallituksen mukaan ensi vuonna otetaan uudelleen käyttöön makeis- ja virvoitusjuomavero. Veron tuotoksi arvioidaan 100 miljoonaa euroa. Makeisvero on ollut viimeksi käytössä vuonna 1999.

Elintarvikkeiden arvonlisävero alenee lokakuun alussa nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin, kuten eduskunta on päättänyt, mutta ensi vuoden heinäkuussa kaikkia arvonlisäveroja korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä, jolloin elintarvikkeiden vero nousee 13 prosenttiin.

Ensi heinäkuussa myös ravintolaruuan vero alenee 22 prosentista 13 prosenttiin. Näin hallitus on ratkaissut sen ydinongelman, että elintarvikkeiden ja ravintolaruuan veroero uhkasi kasvaa.

Yleinen arvonlisäprosentti nousee ensi heinäkuussa 22:sta 23:een.

*huokaus*

Järjetöntä touhua, mutta silti varmaankin paras mahdollinen kompromissi. Keskustan hirttäytyminen elintarvikkeiden alvin alentamiseen aiheutti dominoefektin. Eikö olisi ollut helpompaa jättää alvit entiselleen?

aland

HS:n
Alv-uutisoinnissa minut yllätti kuitenkin eniten Ahvenanmaan asema. En ollut tiennytkään että Åålanti ei kuulu EU:n tullialueeseen:

Suomen liittyessä EU:hun v. 1995 Ahvenanmaalle neuvoteltiin erityisasema sen itsehallinnon ja elinkeinoelämän turvaamiseksi. Erityisasema koskee mm. verotusta: liittymissopimuksessa Ahvenanmaa jätettiin EU:n arvonlisävero- ja valmisteverodirektiivien ulkopuolelle. Maakunta kuuluu siis EU:n tullialueeseen ja tulliunioniin, mutta ei sen veroalueeseen. Tämä mahdollisti esimerkiksi Ahvenanmaan ja toisen EU-maan välisen verovapaan myynnin jatkumisen lautoilla.

Verovapaa myynti jäsenvaltioiden välillä lakkasi v. 1999, mutta maakunnan erityisasema mahdollisti verovapaan matkustajamyynnin jatkamisen kansainvälisessä liikenteessä olevilla vesi- ja ilma-aluksilla. Myynti matkustajille matkan aikana Suomen ja jonkin muun valtion välillä liikennöivällä vesi- tai ilma-aluksella, joka pysähtyy myös Ahvenanmaalla sekä pelkästään Ahvenanmaan ja Suomen välillä liikennöivällä ilma-aluksella, on verotonta siten kuin laissa Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön (1266/1996, jäljempänä Ahvenanmaan erityislaki) säädetään.

Mm. Verkkokauppa.com:lla on oma sivu Ahvenanmaalta Alvitta myytäviä tuotteita varten.

Suomessa on veroparatiisi. (Olisiko muuten vero-kyy parempi raamatullinen vertauskuva?) ”Matkustajalauttaliikenteen” eli lentomatkailuakin saastuttavamman risteilybusineksen tukeminen verovaroin ja verohelpotuksin on jo sinällään hölmöläisten hommaa, mutta tavaran rahtaaminen Maarianhaminan kautta veroedun vuoksi on kyllä vielä asteen verran päättömämpää. Uuden Suomen mukaan:

Ahvenanmaan Postin pääjohtaja Henrik Lundberg kertoo tv-haastattelussa, että postin noin 30 miljoonan euron liikevaihdosta 15-20 miljoonaa tulee postimyynnistä.

Busineksen mittakaava on melkoinen jos postin, joka vain välittää paketit, liikevaihdosta noin suuri osa syntyy postimyynnistä. Suomen ja Ruotsin menettämiä alveja voi vain arvailla.

Epäterveitä ratkaisuja luova erityiskohtelu on lopetettava.

Mainokset

3 Responses to “keskusta, alv ja ahvenanmaa”


 1. elokuu 27, 2009 7:37 pm

  Olisi lopetettava, juu. Olen samaa mieltä. Mutta onko mihinkään Ahvenanmaan erityisoikeuteen voitu koskaan puuttua?

 2. 2 hannuoskala
  elokuu 27, 2009 9:21 pm

  Eipä kai sitten. Olen vaan ollut aistivinani etenkin Yhdysvaltain demokraattihallinnon puolelta selvästi edellistä jämerämpää otetta ”pankkisalaisuutta” ja veroparatiiseja vastaan. Ja EU on komppaillut. Tuollainen peli ei vaan vetele. Täysin epäreilua toimintaa.

 3. 3 Frans
  joulukuu 11, 2009 5:10 pm

  hmm, nyt taisi sanat tulli ja vero mennä vähän sekaisin..

  eli näin:

  ”Maakunta kuuluu siis EU:n tullialueeseen ja tulliunioniin, mutta ei sen veroalueeseen.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Suosituimmat artikkelit

twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: