12
syys
08

tassarna bort från sibbo

Eilinen Hesari kertoi sekä Keskustan hallituskumppaneiden että opposiotion haukkuvan pääministerimme kaavoitusvisiota.

Matti toki puolusti omaa näkemystään, mutta päivän paras poliittinen sitaatti saatiin kuitenkin RKP:n Stefan Wallinilta.

Sinnemäki kaipasi raideyhteyttä myös Sipooseen. Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin pelästyi suomenruotsalaisen kulttuuriperinnön tärvelemisestä. ”Kun pakkoliitos runnottiin läpi, luvattiin kunnioittaa kulttuuriperintöä.”

Mitämitämitämitä? Kulttuuriperintö? Pää räjähtää. Onko kiskoilla kulkeva liikenne jotenkin suomenruotsalaisuuden vastaista? Kunnon suomenruotsalainen ajaa omalla maasturilla? Mitä ihmettä Stefan oikein tarkoittaa?

Lyhyellä googlailulla löysin Wikipediasta artikkelin Knut Stjernvallista – Suomen rataverkon suunnittelijasta.

Knut Adolf Ludvig Stjernvall (8. syyskuuta 1819 – 17. huhtikuuta 1899) oli autonomian ajan merkittävin suomalainen sotilasinsinööri.[1] Hänen johdollaan rakennettiin Suomen ensimmäinen rautatie, ja hänen torjuttuaan tarjouksen tulla valituksi Suomen ministerivaltiosihteeriksi nimitettiin hänet Venäjän rautatiehallituksen päälliköksi.

17.7.1885 hänet määrättiin Venäjän kaikkien valtiollisten ja yksityisten rautateiden ylitarkastajaksi sekä Venäjän valtion rautateiden hallituksen puheenjohtajaksi.
Stjernvall loi Suomen rautateiden päärungon ja saavutti sillä merkittävän luottamusaseman Venäjän hallitsijahuoneessa. Siten hänestä tuli alan edelläkävijä myös Venäjällä, missä hänen nimensä on tuli yhtä tunnetuksi kuin Suomessa.

Eikö pikemminkin voisi sanoa rataverkon rakentamisen olevan hieno ja kunniakas osa suomenruotsalaista kulttuuriperintöä… Ja kyllä, metroa (tai jotain muuta raideliikennemuotoa) tulee rakentaa Helsingistä itään. Oikorata Porvooseen!

Mainokset

2 Responses to “tassarna bort från sibbo”


  1. syyskuu 18, 2008 10:09 pm

    Ootkos varma, että Steffi tuossa viittasi juuri raideliikenteeseen? Sipoon liitososassa siis on ihan virallisesti arvokkaiksi kulttuuriperintöalueiksi määriteltyjä paikkoja. Rakentamisesta liitososaan ei muuten tule ihan helppoa nimittäin sitä tilaa ei juuri ole, jos esim. luontoarvoja oikeasti kunnioitetaan.

  2. 2 hannuoskala
    syyskuu 18, 2008 11:07 pm

    No en tietenkään, olen tässä täysin HS:n toimituksen asioiden yhdistämisen armoilla… Tuo oli vain jotensakin liian herkullinen ohitettavaksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: