24
Hei
08

drmaaaaaaaargh

Jo useampia vuosia olen ollut Lex Karpela yms. keskustelusta sitä mieltä että:

Tekijänoikeudet: Yes, goodigood, tarvitaan internet-ajallakin, ei voida romuttaa
DRM: über-bs, kauheaa, turhaa, ihmisten elämää vaikeuttavaa, aina kierrettävissä

 

Tänään sain sitten sähköpostiini taas loistavan esimerkkitapauksen siitä, miksi ja miten DRM haittaa musiikkibisnestä, aiheuttaa harmia rehellisille kuluttajille ja sitä kautta on vahingollista muusikoille ja kaikille luoville taiteilijoille. Ja elämälle! Maailmalle! Verenpaineelle!

Tyttöystäväni äiti soitti ja kertoi, että hän oli päättänyt ostaa ”musiikkia verkosta” ”kun sitä niin suositellaan”.

Oli valinnut Hesarin Musalataamosta viisi kipaletta. Maksanut ne, ladannut koneelleen ja koettanut soittaa. Ei toimi. Yhteys asiakaspalveluun. (Pisteet asiakaspalvelulle nopeista ja ystävällisistä vastauksista, jotka ovat mielestäni myös selkeitä. Propsit Musalataamolle myös siitä, että sieltä voi (levy-yhtiöstä riippuen) ladata mp3-tiedostoja, joissa näitä ongelmia ei ole.)

Hei,

Harmillista, että näin on päässyt tapahtumaan.

Ensimmäiseksi tahtoisin kysyä oletteko ladanneet ilmaisen testikappale
”Classic Spacen”?
(http://musiikkilataamo.hs.fi/Magellan/pages/main.jsp?storeId=11801&pageId=collectionDisplay&viewId=63601)
Jos saitte sen vaivatta ladattua ja pystytte sitä soittamaan, teillä
pitäisi olla kaikki kunnossa järjestelmävaatimusten osalta.

Jos ”Classic Space” ei toimi, on teillä luultavasti jotain asetuksia
väärin. Toimikaa seuraavasti:

Asentakaa uudelleen Windows Media Player ja poistakaa ”Classic Space”
kovalevyltänne. Löydätte viimeisimmän version Windows Media Playeristä
tämän linkin kautta:
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx?displang=en&qstechnology=

Windows Media Playerin uudelleenasentamisen jälkeen teidän tulisi
päivittää vielä Windows. Tarvittavat Windowsin päivitykset löytyvät
täältä: http://update.microsoft.com

On tärkeää, että valitset ”Custom Installation” ladataksesi kaikki
tarvittavat päivitykset. Tarkistakaa myös soittimenne päivitykset
painamalla ”Help” –> ”Search for updates…” Windows Media Playeristä.

Kun olette tehneet tämän, kokeilkaa ladata ”Classic Space” uudelleen.

Jos ”Classic Space” toimii nyt, olette asentaneet kaiken oikein.

Saatteko ilmaiskappaleen toimimaan? Jos, ette niin minkälaisia
virheilmoituksia tulee?

Ystävällisin terveisin,
Asiakaspalvelu / Musiikkilataamo

No, ei alkanut toimimaan näillä ohjeilla, tuli vain uusia virheilmoituksia. Uusi yhteydenotto.

Hei,

Kokeilkaa vielä päivittää DRM uudelleen.

Tässä siis linkki tuohon DRM:n uudelleen asentamiseen:
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/webhelp/default.aspx?&mpver=11.0.5721.5230&id=C00D11E2&contextid=71&originalid=C00D2781

Valitkaa sivun alaosasta ” To Reset Windows Media DRM system” ja
seuratkaa ohjeita.

Älkää käyttäkö tätä jos teillä on paljon DRM-suojattua musiikkia
koneella? Keksitään sitten jotain muuta.

Auttaako mitään?

Ystävällisin terveisin,
Asiakaspalvelu / Musiikkilataamo

*kiroilua*

Tässä on niin monta seikkaa väärin. Musiikin soittamisen pc:llä pitäisi olla suurinpiirtein maailman yksinkertaisin asia. Se on toiminut tietokoneissa jo 90-luvun puolivälistä lähtien.

Miksi sitten herran vuonna 2008 rehellinen kuluttaja joutuu ottamaan ”vävypoikaansa” yhteyttä, jotta voisi kuunnella musiikkia koneellaan? Miksi? Onko kenelläkään hyvää vastausta?

Huonoja vastauksia on useita:
– Musalataamon käyttämä Microsoftin DRM-suojattu formaatti on susi
– Windows Media Player on susi
– Windows Media Playerin asennusohjelma on susi
– Windowsin Updater on legendaarisen susi
– Windowsin DRM on susi
– Windows on susi

Kaikki nuo edellä mainitut hypyt ovat täysin turhia! Mitään noista asiakaspalvelun neuvoista ei tarvittaisi, jos kaikkien levy-yhtiöiden käyttämä formaatti olisi esim. mp3, jossa digitaalista ”tekijänoikeus-teknologiaa” ei ole. Ja puoliskon äiti voisi vapaasti valita alustan, millä laillisesti ostamiaan tiedostoja käyttää. Kyllä internet-bisnekselle näin keskeisten perusasioiden pitäisi olla niin helppoja, että ne eivät aiheuta ongelmia edes Pihtiputaan mummolle. Koskaan. Missään. Miten paljon rahaa firmat säästäisivät ihan jo sillä, että asiakaspalvelut voisivat ratkoa todellisia ongelmia itseaiheutettujen sijaan.

Prkl! Älyttömintähän tässä on se, että helpommalla pääsisi jos laittomasti lataisi! Rehellisyydestä sakotetaan!

Helppo vastaus ongelmaan olisi: osta anoppi Mac, niin ongelmat loppuvat, mutta ei se ihan niinkään ole. Myös Applen käyttämät teknologiat vaikeuttavat ihmisten elämää tarpeettomasti. Minulle on eräs ihan kaikinpuolin fiksu ihminen (kansanedustaja ammatiltaan) selvittänyt, miten sen iTunesin kopiosuojan voi kätevästi kiertää polttamalla kappaleet ensin CD-R levylle ja sitten kääntämällä ne levyltä taasen iTunesilla mp3-muotoon ja sitten siitä voi ”helposti” siirtää fileet ei-iPod mp3-soittimeen. Ihan hemmetin näppärää todellakin. Ja nuo peräkkäiset säästökoodaukset tekevät varmaan vain kauniita asioita musiikin äänenlaadulle.

Epätodellista!

Toinen hyvä esimerkki DRM:n aiheuttamista ääliömäisyyksistä on se, että vielä anno domini 2008 ei ole mahdollista ”vuokrata” leffoja verkon kautta Macilla (Suomessa). Kun ei ole sitä Windows Media Player X (avec le DRM) -softaa ei. Kaiken muun voi hoitaa verkon kautta, ihmissuhteetkin osin, mutta leffat täytyy noutaa vuokraamosta. Ja kuitenkin p2p- ja torrent-verkkojen kautta filkkoja on voinut imuttaa kohta jo kymmenen vuotta. Eivätkö elokuva-puljut ymmärrä miten paljon bisnestä heiltä menee sivu suun oman typeryytensä vuoksi? Musabisnes on asioiden laidan jo pitkälti ymmärtänyt. (Ei näemmä siis kokonaan hekään.)

Olen täynnä pyhää vihaa kaikkia niitä tahoja kohtaan, joiden mielestä DRM (sisältäen myös kaikenlaiset aluekoodit) on hyvä idea.

Tekijänoikeuksia puolustan verissä päin viimeiseen saakka, mutta tiedostojen vapaan käytön puolesta olen myös valmis barrikadeille. Nykyinen tilanne ei ole kenenkään etu.

Mainokset

6 Responses to “drmaaaaaaaargh”


 1. 1 jannespain
  heinäkuu 24, 2008 6:40 pm

  Kivat niille jotka ovat erehtyneet ostamaan Yahoolta poppia:

  —-

  The Yahoo! Music Store Will Be Closing; Important Information About Backing Up Your Music Files

  Greetings,

  The Yahoo! Music Store, along with the ability to purchase and download single songs and albums, will no longer be available as of September 30, 2008.

  Songs and albums that were purchased through the Yahoo! Music Unlimited Store are protected by a digital rights management system that requires a valid license key before they can be played on your computer.

  After the Store closes, Yahoo! will no longer be able to support the retrieval of license keys for music purchased from Yahoo! Music Unlimited, and Yahoo! will no longer be able to authorize song playback on additional computers.

  After September 30, 2008, you will not be able to transfer songs to unauthorized computers or re-license these songs after changing operating systems. Please note that your purchased tracks will generally continue to play on your existing authorized computers unless there is a change to the computer’s operating system.

  For any user who purchased tracks through Yahoo! Music Unlimited, we highly recommend that you back up the purchased tracks to an audio CD before the closing of the Store on September 30, 2008. Backing up your music to an audio CD will allow you to copy the music back to your computer again if the license keys for your original music files cannot be retrieved.

  For further information on the closing of the Yahoo! Music Store, please refer to the Frequently Asked Questions or contact Customer Care.

  Stay tuned! While the Yahoo! Music Unlimited Store will no longer be available, Yahoo! Music has partnered with Rhapsody so you can still purchase your favorite tracks. Plus, Yahoo! Music will continue to offer users a complete online music experience with the largest collection of music videos, Internet radio, exclusive artist features, music news, and more!

  Thank you for using Yahoo! Music.

  The Yahoo! Music team

 2. 2 hannuoskala
  heinäkuu 24, 2008 7:11 pm

  Uskomatonta.

 3. 4 Jaakko
  heinäkuu 24, 2008 10:29 pm

  Näköjään Suomestakin saa nykyään laillisesti mp3-musaa. The Ground -niminen levykauppa vaikuttaa asialliselta, löytyy ihan isojenkin firmojen tavaraa. Folk-oastolta löytyi aika veret seisauttavaa tavaraa…

 4. 5 teme
  heinäkuu 25, 2008 7:34 am

  ”Helppo vastaus ongelmaan olisi: osta anoppi Mac, niin ongelmat loppuvat, mutta ei se ihan niinkään ole.”

  Voi kuule… Vaimo osti tuosta samaisesta Musalataamosta muistaakseni Scandinavian Music Companyn levyn, ja lisäksi sen Samuli Edelmanin virsilevyn. Mun iMacilla. Vaimolla on Creativen MP3-soitin. Vttstnnkststa!!!

  No, OSX ei tietenkään osaa käsitellä Windows DRM -tiedostoja, mitä vaimoni ei tajunnut, miksi kuluttajan pitäisi tämmöisä asioita osata? Soitin pikkuveljelle, että mistäs näitä nykyään waretetaan, kun en harrasta. Siis harrasta ylipäänsä musiikin lataamista, ulkoistin soittamisen vaimolle koska hänellä on parempi maku.

  Suht helposti löytyi Edelmanin levy mp3-muodossa, latasin ja pohdin samalla, olenko rikollinen jos lataan laitonta kopiota levystä joka minulla jo on laillisesit hankittuna, ja sitten ei muuta kuin ämpärit Creativeen. Tästä sai aviomiespisteitä, pitäisi varmaan olla kiitollinen hankalasta tietotekniikasta, kun en autoakaan osaa korjata. En vaan osaa olla.

  Mutta SMC oli hankalampi, ei ihan helposti löytynyt vielä silloin. No, ajattelin sitten että kokeillaan nyt sitä ITunesia. SMC:n levy löytyi, ja kymppi kuulosti pieneltä hinnalta siitä, että pääsee tästäkin sotkusta, joten ostin. Biisit kuului ihan hyvin iTunesin kautta, joten ei kun siirto Creativeen.

  Joka ei soita niitä, koska niissä on Applen DRM. Mistä ei mainittu missään mitään.

  Pysäytetään tähän. Minulla on nyt kaksi kappaletta lailliesti maksettua SMC:n levyä digitaalisessa muodossa. Toista ei soita tietokoneeni, koska siinä on eri valmistajan DRM, ja se DRM-tieto ei siirry MP3-soittimeen tämän tietokoneen kautta, vaikka soitin sitä DMR-muotoa kai tukee. Toista ei taas soittimeni tue. Rock and roll.

  Ei kun googleen, josta ohjeet miten ITunes playeristä saa DRM-vapaassa MP3-muodossa ulos musiikkia. Ensin poltetaan CD. Sitten ripataan CD:stä MP3-tiedostot. Jotka saan vihdoin siirrettyä Creativen soittimeen. Olisi pitännnyt nauhoittaa se puolen tunnin sessio jonka aikana keksin useista uusia kirosanoja, ja lähettää se tusinalle eri DMR-tekniikalla suojattuna levy-yhtiöön.

  Vaimo pelästyi raivoamistani sen verran paljon, ettei uskalla ostaa enää netistä musiikkia. Musiikkibisnes on varmaan cool ala, ja mikä minä olen näille neroilla mitään kertomaan, mutta meillä tavallisten kuolevaisten liiketoiminta-aloilla pidetään maksavien asiakkaiden päälle paskomista kassavirran kehitykseen negatiivisesti vaikuttavana asiana.

 5. 6 hannuoskala
  heinäkuu 25, 2008 9:35 am

  I feel your pain.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Suosituimmat artikkelit

twtr

Flickr Photos

Mainokset

%d bloggers like this: