01
Kes
08

taajuuskauppaa

Viikonloppuna on äänitekniikkapiireissä kiehunut. Sähköpostit ovat lentäneet ja blogimerkintöjä löytyy jo useampia.

Syy kuumentumiseen löytyy täältä. Kyse on siis liikenne- ja viestintäministeriön asetusehdotuksesta, jolla tällä hetkellä mm. audiokäytössä oleva taajuuskaista (790-860MHz) siirrettäisiin 1.7.2008 (!) alkaen mobiililaajakaistan käyttöön.

Uskomatonta toimintaa! Ensinnäkin aikataulu. AV-tekniikan järjestöjyrät ja ammattilaisetkin saivat kuulla asiasta ilmeisesti vasta viime viikon lopulla. Lausuntokierros kun alkoi 26.5. ja päättyy huomenna 2.6., ja asetus, joka muuttaisi kaikkien käytössä olevien langattomien audiolaitteiden käyttöä astuisi voimaan jo 1.7.2008! Ei järjen hiventäkään!

Millä herrat ministeriön kuvittelevat popparin kesän festareilla laulavan? Mihin pitää rouva presidentti puheensa? Entä kaupunginteatterien syyskauden näytökset? Byebye korvamonitorointi, tervetuloa takaisin kovempi lavaäänenpaine. Joudutaanko kesän suuria stadionkonsertteja jopa perumaan? (”We are very sorry Mr. Bon Jovi, but here in Finland we have this legislation…”)

Muusikot (ja äänentoistofirmat) eivät ui rahassa. Alalla ei ole mitään mahdollisuuksia uusia kaikkea langatonta kalustoa täysin ilman varoitusta kuukauden varoajalla. Puhumattakaan siitä, että mahdollisesti juuri toukokuussa ostettu uusi kalusto olisikin yhtäkkiä jopa laitonta heinäkuussa!

Toinen hilpeyttä herättävä seikka on asetuksen lausuntokierroksen jakelu (doc). Joukossa ei ole yhtä ainutta äänentoistopalveluja tarjoavaa yritystä eikä esim. yhtään kaupunginteatteria. Miten ihmeessä tällainen puupäisyys on mahdollista? Halusiko ministeriö tietoisesti välttää taajuuksien käyttäjien mielipiteitä?

Elääkö ministeriö jossain rinnakkaistodellisuudessa?

”Hei Pera, mitäs nämä langattomat audiolaitteet on?”
”Emmä vaan tiä, ei kait ne mitää.”
”Hohoo, pistetääs niiden tilalle vaikka mobiili-tv!”
”Juu! Kyllä sitä ny aina ennemmi vormuloita kattoo ko poppia kuuntelee ja maikkarin poijjat lupas mulle laittaa Pulttipoisia uusintana koko syksyn!!”
”Ei prkl, tämä selvä. Menkööt hipit oikeisiin töihin! Nyt kaljalle!”

Itse otin yhteyttä lähimpään kansanedustajaan avustajansa kautta. Toivottavasti asetukseen saadaan edes jotain järkeä. Vähimmäisvaatimus pitäisi olla ainakin vuoden siirtymäaika. Mobiililaajakaistaa ei kukaan juuri nyt kaipaa, mutta langattomia mikkejä tarvitaan ympäri Suomen päivättäin ja korvaavia järjestelmiä ei ole käsittääkseni olemassa. Ainakin suurimman osan laitteistosta päivittäminen käyttämään (mahdollisia) uusia taajuuksia on täysin mahdotonta. Iskee ikävästi moniin teattereihin ja bändeihin. Tämäkö on sitä luovaa kulttuurimyönteistä Suomea?

Ainiin, unohdin, mobiilit innovaatiot ovat Maailman Tärkein Juttu(tm).


11 Responses to “taajuuskauppaa”


 1. 1 lol-mies
  2 kesäkuun, 2008 1:34 pm

  öpö. Asiallista tekstiä.

 2. 2 Janne
  2 kesäkuun, 2008 1:37 pm

  Ihan v**un järjetöntä! Saako Suomesta edes tällä varoitusajalla ”sallituilla” taajuuksilla toimivia laitteita, ja vaadittavia määriä nimenomaan juuri festareita/teattereita yms ajatellen?
  Ei itseäkään huvittaisi ihan heti ostaa uutta korvamonitoria ja kitaralangatonta.. Mihin voi valittaa? Vuoden siirtymäaika olisi kohtuullinen, jos on kerran pakko.

 3. 3 Mikkis
  2 kesäkuun, 2008 2:34 pm

  Onse nyt perkele! Mobiili sitä ja Digitv tätä!

  Montako munausta yhteen hallituskauteen saa mahdutettua? Ensinnäkin mobiililaajakaista on yks iso vitsi. Sen on todennut usean operaattorin työntekijätkin. Ja onko sitten nämä mobiili-palveluiden tarjoajat tai valtio valmis maksamaan muusikoille uudet vehkeet?

  Haistakoon pitkän paskan. Minä ainakin käytän mun langattomia kitaravehkeitä vaikka sieltä tuis mitä signaalia ulos ihan vain siksi että minä en alennu tälläseen paskaan.

 4. 5 hannuoskala
  2 kesäkuun, 2008 5:31 pm

  Jyrkiltä tuli tiedote tänään. Kannattaa kirjoittaa kansanedustajille. :)

  Tiedote 2.6.

  Vihreät kansanedustajat Kasvi, Niinistö ja Tynkkynen
  LANGATTOMIEN MIKROFONIEN KÄYTTÄMISTÄ EI SAA VAARANTAA

  Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu radiotaajuusalueiden käyttöä koskevan asetuksen muuttamista. Asetusluonnoksen mukaan langattomien mikrofonien käyttämät taajuusalueet muuttuvat digitaaliseksi laajakaistaverkoksi 1.7.2008 lähtien. Uudistus vaarantaa langattomien mikrofonijärjestelmien käyttämisen, sillä mikrofonijärjestelmät ovat herkkiä häiriöille, eikä useimpien järjestelmien taajuusaletta pysty säätämään.

  Tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä vihreät kansanedustajat Jyrki Kasvi, Ville Niinistö ja Oras Tynkkynen ihmettelevät miten käy kesän festareiden ja syksyn teatteriensi-iltojen. Langattomasti ei puhuta enää jumalanpalveluksissa tai kotimaisten elokuvien kuvauksissa. Kulttuuria tuetaan aina juhlapuheissa, mutta tällaisilla päätöksillä aiheutetaan kulttuurialalle isoja tappioita tekemällä kalliit laitteet käyttökelvottomiksi. Mikäli jo sovittuja tilaisuuksia joudutaan perumaan, voi seurauksena olla konkursseja.

  Ihmettelyä herättää miksi Suomi ei voi odottaa EU:n asettaman taajuustyöryhmän työn valmistumista kesällä 2009. Asiaan olisi parasta saada yleiseurooppalainen ratkaisu.

  Myös asiasta järjestetty lausuntokierros herättää kysymyksiä. Lausuntokierros alkoi 26.5. ja se ilmoitettiin päättyväksi 2.6. Vastausaikaa annettiin siis viikon verran ja lausuntokierroksen päättymisestä asetuksen voimaantuloon on alle kuukausi. Lausuntoa ei pyydetty yhdeltäkään äänentoistopalveluja tarjoavalta yritykseltä eikä myöskään yhdeltäkään kaupunginteatterilta.

  Lisätietoja

  Jyrki Kasvi 050 511 3120

  Ville Niinistö 050 512 2094

  Oras Tynkkynen 050 512 1584

 5. 7 Mikkis
  3 kesäkuun, 2008 12:06 pm

  Tiedän kyl ketä äänestän seuraavissa vaaleissa. Jyrki on suomen kovin jätkä.

 6. 8 hannuoskala
  3 kesäkuun, 2008 11:46 pm

  Ilmeisesti hätä ei kuitenkaan ollut niin akuutti kuin asetuksesta oli luettavissa. Silti ministeriön toiminta oli törkeää. Alan toimijoita ei kuultu. Jos LVM olisi toiminut avoimemmin olisi tämä(kin) kohu varmasti voitu välttää.

  Sinällään lupaukseen ”ei niitä taajuuksia kukaan muu vielä vuosiin käytä” ei ole luottaminen. Olin suunnittellut itse ostavani tämän vuoden sisällä 6 kanavaa langattomia mikkejä orkesterini käyttöön. Mitä nyt uskallan hankkia? Ei minulla ole varaa ostaa uusia vehkeitä (6 * 700€ = 4200€) useampaan vuoteen. Laadukkaiden laitteiden käyttöikä on jopa yli kymmenen vuotta. Tai olisi siis, jos taajuudet säilyisivät.

  Täytynee odotella uuden sukupolven vermeitä.

 7. 9 Kollo
  20 tammikuun, 2009 7:26 am

  Myös hyvin kuuluvia alle gigahertsin taajuuksia tarvitaan 4G/LTE-verkoille ja taajuuskaistaa tarvitaan paljon. Kyllä ne mikrofonit mahtuu jonnekin muualle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


twtr

Flickr Photos


%d bloggers like this: