07
Tou
08

bad idea park

Jan Vapaavuori kertoi lauantain Hesarissa vastustavansa Vihtiin suunniteltua Ideaparkia.

”Nämä ilmastopoliittiset kysymykset vain menevät monien muiden asioiden edelle.”

Ideaparkin luonnos

Hyvä Jan! Harvoin olen yhtä paljon samaa mieltä kokoomuslaisen kanssa! Vihtiin vain autoliikenteen varaan suunniteltu Ideapark olisi tuhoisa koko alueen kehitykselle. Autoliikenne lisääntyisi ja asutuksen yhteydessä olevat kaupat köyhtyisivät entisestään. ”Halvat” automarketit kun itse asiassa vain siirtävät omat logistiset kulunsa kuluttajille – loppujen lopuksi lähikaupat olisivat edullisempia.

Mutta mitä vastaa ministerin avaukseen Ideaparkin puuhamies Toivo Sukari?

Vapaavuori tyrmäsi Vihdin Ideaparkin yhdyskuntarakennetta hajottavana ja ilmastopoliittisesti kestämättömänä, koska kauppakeskukseen pääsisi vain autolla.

”Tilanne on juuri päinvastoin”, Sukari vastaa.

”Tämä on Suomen paras paikka Ideaparkille.”

Sukarin mukaan iso kauppakeskus on ”ekologista ja vihreää ajattelua”.

”Mitä suurempi liikekeskus on, sitä ympäristöystävällisempi se on, koska siellä on kaikki kaupat saman katon alla.”

”Yksityisautoilun ja ilmastonmuutoksen taakse voi aina mennä, mutta että hän tuomitsee paikan huonoksi?”, Sukari hämmästelee.

Huhhuh. Ainahan sen ”ilmastonmuutoksen taakse voi mennä”? Huhhuh. Ihastuttavan tuskaton kommentti, itse kun poden maailmantuskaa jokaisesta auto/lento/laiva-matkastani…

Toisaalta liikemieheltä ei tulekaan vaatia omaa etuaan laajempaa ajattelua. Se ei ole hänen bisneksensä – riittää, että hän toimii sääntöjen mukaan. Sukari haluaa tehdä rahaa ja Ideapark on toimivaksi havaittu konsepti. Sensijaan poliittisilta päättäjiltä tulee löytyä rohkeutta pyyhkiä tällaisilla ääliömäisyyksillä sanonko mitä.

Ilmastonmuutoksen torjunnan tulisi olla kaikkea yhteiskunnallista suunnittelua läpäisevä muoto. On paljon helpompaa luoda jo kaavoituksesta lähtien tiivistä ja energiaa säästävää yhteiskuntarakennetta kuin yrittää paikkailla pahimpia aukkoja jälkikäteen. Automarkettien (lisä)rakentaminen pitää estää kaavoituksella.

Advertisement

3 Kommentit to “bad idea park”


 1. 1 hannuoskala
  7 toukokuun, 2008 10:16 pm

  Mahtavaa Sukarin kommentointi Iltalehdessä:

  ”Rahaa olen laittanut kiinni tähän hankkeeseen yli miljoona euroa. Kaupat on tehty ja menetän kymmeniä miljoonia euroja jos tämä hanke kaatuu.

  Ei voi olla, että oikeisto rajoittaa yritteliäisyyttä. Tämä on törkeintä, mitä voi olla. Vapaavuoren tilalle pitäisi ottaa (Ilkka) Kanerva. Nyt alkaa henkien taistelu.”

  Kaunista. Voi Toivo-parkaa.

 2. 2 aarokataja
  15 kesäkuun, 2009 7:20 pm

  Nyt alkaa henkien taistelu

  Toivottavasti sentään asian hoitelevat ne, joiden on vastuu tilanteesta.

  Asia ei ole loppuunkäsitelty vielä, sillä Vihdin kaupunginvaltuusto on vahvistanut asemakaavat.

  Olisikohan nyt kansalaisvaikuttamisen paikka esim lehtien yleisöpalstoilla? Päättäjätkin tarvitsevat tukea ja juuri sitä.

 3. 3 Topi L
  12 syyskuun, 2011 6:24 pm

  Suomi on hyvä esimerkki maasta missä öljy/autofirmat pääsivät määräämään miten maa rakennetaan. Tottakait sillee että koti, työpaikka, kaupat, harrastukset jne. aina vaativat oman kulkuneuvon käyttöä. Tietysti kapitalismilla on tuohon osuutensa kanssa, pankit kun taikoo rahaa maailmaan tyhjästä nimenomaan auto ja asuntolainoilla. Yksityistalot/autot siinäpä duunarin kirous, rahaa palaa niihin aivan turhaa.

  Nykyään on turha toivoa bussien kulkevan 3-5 minuutin välein, ettei asioiden hoitamisessa menisi puolta päivää. Polkupyörä, tuo joukkoliikenteen tappaja, ois sohjoisessa Suomessa pitänyt laittaa pannaan jo vuosikymmeniä sitten.

  Vihdin Ideaparkissa on nimensä mukaan ideaa, mutta ongelma on siinä että samaan rakennukseen ei tule 4-5 tornitaloa johon sopisi pari tuhatta ihmistä asumaan, silloin voisi mennä hissillä kauppaan, töihin ja harrastuksiin.

  Kauppojen tavarakuljetukset kyllä sujuvat tehokkaasti eivätkä jakeluautot ole tien tukkoina kaupungeissa ja eteenkin, ettei omalla romulla tarvitse ajaa ympäri kyliä etsimässä tavaraa, se on kyllä vihonviimeistä pöljyyttä. Entisenä huoltoaseman pitäjänä tietysti ymmärrän, että autoilun kuluilla on hyvätkin puolensa, mutta on se niin turhauttavaa.

  Olen itse asunut vuosikymmenen kaupungissa jossa metrolla pääsee mihin vain ja kävelymatkan päästä löytyy kaikki tarvittava, lomalle pääsee vuokraamalla auton tai hyppäämällä junaan tai lentsikkaan. Täältä kun katsoo Suomea, niin huomaa sen olevan yksinkertaisesti väärin suunniteltu olosuhteet huomioon ottaen. Sitten pitää yrittää paikata tilannetta tuommoisilla Ideaparkeilla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Suosituimmat artikkelit

twtr

Flickr Photos


%d bloggaajaa tykkää tästä: